Handvaardigheid I

Bachelor in de tandheelkunde (UGent)

Type examen
Opdracht
Aantal credits
5 Credits
Semester
2 Semester

Beschrijving

Wanneer je naar de tandarts gaat, hoop je toch altijd dat deze voldoende handig is... De eerste handvaardigheden worden al bijgebracht in het eerste jaar, in het vak Handvaardigheid I.

Dit vak bestaat uit drie onderdelen:

-in het deel 'Tandmorfologie' creëren de studenten uit een kubusvormig gipsblokje een tand, zo identiek mogelijk als een voorbeeldmodel. Deze oefening gaat niet over het beeldhouwen op zich, maar leert de student om inzicht en handigheid te hebben in drie dimensies, een absolute must wanneer je later ook echte tanden wil herstellen in de mond (zie bijlage).

-in het deel 'Opwassen' bestaat de opdracht uit het opbouwen van verschillende tanden naast elkaar in was, net zoals de tandarts zijn vullingen in de mond zou maken. In dit practicum wordt hiervoor een model gebruikt van twee kaakhelften, op ware grootte (zie bijlage).

-in het deel 'Orthodontie' wordt gevraagd om een metaaldraad, die ook gebruikt wordt bij het plaatsen van beugels (vaste orthodontische apparatuur), in een bepaald patroon te plooien, zodat deze exact past op een tekening. Het kan hier gaan om U-vormige patronen, V-vormen of cirkeltjes.

 

 

Documenten

Titel